15 Mayıs 2013 Çarşamba

Konya Tarhanası Tarifi





Konya Tarhanası

Recipe Type: Çorba
Author: Urfa Tutkunu
Prep time: 50 dakika
Cook time: 40 dakika
Total time: 1 saat 30 dakika
Serves: 6
Tarhana; içeriği ve yapılma usulü her memlekete göre farklılık gösteren ama asla vazgeçilmeyen bir lezzettir Türk mutfağı için. Konya tarhanası da oldukça bol malzemeli, yapımı zahmetli fakat içmesi bir o kadar keyifli bir lezzettir. İçerisinde domates, biber, un, yoğurt, nohut, baharatlar başta olmak üzere bir sürü şey vardır. Dolayısıyla son derece besleyici. Önce tarhana yoğurulur çok çok büyük bir kovanın içinde. Sonra beş gün orada bırakılır ve ekşimesi beklenir. Mümkünse sıcak bir yere konur kova ve taşarsa diye de altına temiz bir leğen konur. Bu esnada her gün iki defa karıştırılır. Tabi o kadar büyük bir kovaya yetecek kaşık bulamayacağınızdan oklava gibi bir şeyle karıştırmanız gerekir. Kovanın ağzı kesinlikle kapalı tutulur. Sonra temiz bir sofra bezi serilir ve üzerine un serpilir. Bir kaşıkla ekşimiş tarhanadan parçalar alıp sofrabezine koyulur. Sıcak bir ortamda bir kaç saate kadar kurur. Kuruyunca tersi çevrilir ve biraz da o yüzü kurur. İyice kuruyup da yapışmayacak kıvama gelince kevgirden geçirilir. Ki en zor aşaması budur. Eller kıpkırmızı olur ve acır. Sonra keyifle pişirilir.

Ingredients

Bir buçuk kepçe kuru tarhana
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 litre kaynar su
İsteğe göre tuz
Arzu edilirse tereyağı



Instructions


Tarhana bir gece ya da bir kaç saat öncesinden üstünü geçecek kadar bir suyla ıslatılır.
Bu işlem içinde hiç pütür kalmaması içindir. Ama zamanınız yoksa ya da pütürlü seviyorsanız beklemeden de yapabilirsiniz.
Islanan tarhanayı ocağa koyup üzerine kaynar su eklenir ve topaklanmasın diye sürekli karıştırılır.
Bir müddet sonra az suda eritilmiş salçası eklenir ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Yapılırken malzemesine tuz konduğu için pişirirken normalden az tuz eklenir. Ya da tercihen hiç tuz konmaz.
Pişip de servis tabağına aldıktan sonra üstüne yakılmış tereyağ (yoğurt çorbasındaki gibi) eklenir. Bu tamamen isteğe bağlıdır. Yağsız da tüketilebilir.



Calories: 105

Notes
Bize bu tarifi gönderen Urfa Tutkunu'na çok teşekkür ediyoruz, Daha fazla tariflerine bakmak isterseniz blogu : [url href="http://urfatutkunu.blogspot.com/" title="Urfa tutkunu" rel="nofollow" target="_blank"]http://urfatutkunu.blogspot.com/[/url]

3.2.1753

 

 












Ben ölçü olarak bu kepçeyi kullandım. Üstünde tarhana tozları hâlâ duruyor =)

- Konya Tarhanası Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder