11 Ocak 2013 Cuma

Tarhana Çorbası Tarifi


Tarhana çorbası soğuk kış günlerinizde en az ilaç kadar etkili doğal bir çorba tarifidir.Kış günlerinde evimizden eksik olmayan geleneksel bir çorba türüdür.



 

 

Gerekli malzemeler:

    4 çorba kaşığı tarhana
     1 çorba kaşığı sıvı yağ
     1 çorba kaşığı domates salçası
     1 bardak su
     4 bardak et veya tavuk suyu
     1 diş dövülmüş sarımsak
     damak tadınıza göre tuz ilave edin.

Tarhana, Türk'ler tarafından bulunan ilk hazır çorçba türüdür.Ana malzemeleri başlıca soğan,domates,biber,yoğurt ve un olan tarhanının yapılışı yöreden yöreye farklılıklar gösterdiğini söyleyebilirim.

Kimi insanlar malzemelerin tamamını çiğ olarak kullanıyor, kimisi pişirdikten daha sonra yoğurt ve un ilave ederek hazırlıyor tarhana hamurunu. Bazı yörelerde hamur hemen kurumak üzere dökülüyor, bazılarında ekşimeye bırakılıyor. Tarhana otlusu, acılısı, nohutlusu, un tarhanası, göce tarhanası... Şunu bilmeniz de fayda var nasıl yapılırsa yapılsın şifa var tarhanada.

Pişirme yöntemi olarak, diğer hazır çorba pişirme yöntemlerinden bir fark yok. Bir litre su (et suyu) için yaklaşık dört çorba kaşığı tarhana, bir çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı yağ ve tuz ilave etmeniz yeterli. Tüm malzemeyi bir tencerede karıştırdıktan sonra tencereyi ocağa alıp, karıştırmaya devam ederek pişirmek; en kolay tarhana pişirme şeklidir.

Bunları bilmenizde dikkat etmenizde yarar var...!

1- Tarhanayı bir bardak su ile ıslatmanız lezzet katacaktır.

2- Yağı ve sarımsağı tencereye alın ve hafifçe kavurmanızda fayda var.

3- Salçayı ilave edin, bir iki kez çevirin ve et suyunu ilave edin. - Tarhana Çorbası Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder