10 Ocak 2013 Perşembe

Ispanaklı Börek Tarifi


Bugün kahvaltı masamda hazır bulunan çok lezzetli olduğunu düşündüğüm ıspanaklı börek tarifimi sizlerle paylaşmayı düşündüm ve sizlerle paylaşıyorum.Yemek tarifleri blogumda çok fazla börek tarifi yer almadığının bende farkındayım bundan sonraki süreçte daha fazla börek tarifleri ile buluşacağımızı söyleyebilirim.

Bu böreği en zor zamanlarınızda sizin imdadınıza yetişecek bir börek olduğunu ve sizi çok kolaylıklar sağlayacağını söyleyerek tarifime geçmek istiyorum.Böreği hazırlayarak no frost kısmında şoklayarak buzdolabı poşetleri içerisinde saklayabilirsiniz.Aniden misafirinizmi geldi veya canınız börek mi istedi?Buzluktan çıkararak yağlı kağıt serdiğiniz tepsi ile fırına verin büyük zahmetlerden kurtulun.

Ispanaklı börek tarifimizin nasıl yapıldığını anlatma zamanı geldi herhalde.



 

MALZEMELER:

1  kg.yufka       (5 adet)
2  Bağ ıspanak  (500 gr.)
2 Adet orta boy soğan
250 - 300 gr. beyaz peynir
Veya lor peyniri
Pul biber - karabiber
Tuz

Sosu nasıl yapılır?
Normal boyda su bardağıyla;

1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı zeytinyağı
3 Yumurta

HAZIRLANIŞI:
Öncelikle ıspanakları kumu temizleninceye kadar bol su ile iyice yıkıyoruz.Suyunun süzülmesi için bir süre süzgeç üzerinden beklettikten sonra çukur bir kap içerisine ince ince doğrayın.Ispanakların yumuşaması için üzerine bir tutam tuz serperek ıspanakları  elinizle ovalayın.(Böreğine koyacak olduğunuz peynirin tuz oranına dikkat edin yoksa böreğinin aşırı tuzlu olur)
İçine soğanları peyniri baharatları da ilave ederek tüm malzemeyi karıştırın.Bu arada sevginizi de ilave etmeyi ihmal etmeyin... :)

Sosu için:Yumurtanın birinin sarısını ayırıp,tüm sos malzemelerini bir kasede çırpın.
Yufkaları masaya veya tezgaha bütün yuvarlak olarak üst üste tezgaha serin. Eğer büyük gül böreği yapmak isterseniz + şeklinde 4 eşit parçaya kesin.Küçük gül böreği yapmak isterseniz öncelikle yine + şeklinde kesin  daha sonra her bir parçayı tekrar ikiye kesebilir toplamda 8 parça oluşacaktır..
Tüm üçgen dilimleri üst üste dizerek sarma işlemine başlıyoruz:)



(Yukarıdaki resimlerde görünen börekler  4 de bölünmüş yufkadan büyük boy gül böreği)
Her yufkanın üzerine her tarafına yumurta fırçasıyla sos sürüp yufkanın geniş tarafına,küçük gül böreği ise 1 yk.kadar,büyük gül böreği ise 2 yk.ıspanaklı harçtan yayarak rulo şeklinde sarıp,kendi ekseni etrafında dolayarak gül şekli verin.Gülün açılmaması yapışması için doladığınız uca sos sürün ki gül böreklerimiz açılmasın.
Sardığınız börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Tüm böreklerin sarma işlemi bitince kalan sosa ayırdığınız yumurta sarısını da ekleyip tekrar çırparak böreklerin üzerine yumurta fırçasıyla bolca sos sürüp susam serpin.
18o derece de börekler kızarıncaya kadar pişirin.
Bu böreği yaptığımda bazen sos üzerine yetecek miktarda kalıyor.Bazen de sanırım fazlaca sürüyorum sos çok az kalıp üzerine yetmiyor.Eğer sosunuz az kaldıysa 1 yk.yoğurt ve yarım yk.zeytinyağı ile yumurta sarısını çırpıp sosunu sürersiniz.

Dip not: Yumurta fırçası olarak muhakkak silikon fırça edinin.Diğer kıllı fırçalar kıl döktüğü,naylon fırçalar ise sert olduğundan dolayı sosun bolca ve kolay sürülmesini zorlaştırdığı için tavsiye etmiyorum.

Afiyet olsun.... - Ispanaklı Börek Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder