25 Mart 2013 Pazartesi

Ekler Pasta Tarifi


Ekler  pasta tarifi paylaşımı yapmadan önce sizlerle ekler pastanın tarifi ile ilgili bilgi vermek istiyorum bazı arkadaşlarıma gereksiz gelebilir fakat genel kültür olarak hafızanızda saklayabilirsiniz.Dileyenler direkt tarif bölümüne geçebilir.
19. yüzyıl sonlarında Fransa'da çıktığı tahmin edilen ekler pasta şu hamuru ile yapılır.Bir çok yemek tarihçileri bu tatlının ilk Fransız Kraliyetinde ünlü hamur ustası Marie Antoine tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.Eclair kelimesinden almaktadır ekler pasta ismini.Eclair kelimesi fransızcada şimşek anlamına gelmektedir.Belki de pasta üzerine yapılan şekil ile çikolata sosunun şeklinden esinlenilmiştir kim bilir.
Ekler yumuşak puf hamurlu bir tatlı türüdür.İçerisinde genel olarak vanilyalı krem dolgusu vardır ve üstü çikolatalı granür ile kaplı olur.Tarife baktığınız zaman kesinlikle korkmayın lütfen yapması eğlenceli bir pasta tarifidir tarif sonunda alınan lezzet tüm yorgunluğunuza emeğinize değer diye düşünüyorum.

Ekler pasta hamuru : ( Şu hamuru )

Tencereye

yarım litre su , yarım çay kaşığı tuz , bir çay kaşığı sirke , 125 gram margarin ilave ederek kaynamaya bırakın.

Kaynamaya başladığında aynı anda 250 gram topaksız un eklenir.Kuvvetli bir şekilde tencere yanaklarından ayrılıncaya kadar karıştırılır.

Kısa bir sürede büyük top haline gelecektir.Hamur toplanmaya başladığında kısık ateşte 2-3 dakika kadar daha karıştırılır daha sonra kenara alıyoruz.Ara ara tezgah üzerine karıştırılır.

Ilımaya başladığında 7 adet yumurta ilave edilir ve hamura yedirilir.

Bu hamurun bana göre en zor ve zahmetli noktası burası yumurtaları ekleyerek bu hamura karıştırabilmek oldukça yorucu olabilir.

Hazırlanmış olan şu hamuru parlak ve pütürsüz bir görünümde olmalı.

Hamur pompası veya poşet içerisine koyarak ( ucunu makas ile keserek) yağlanmış fırın tepsisine sıkılır.(kalınlıkları sosisten biraz daha kalın olsa yeter şişecektir.

200 derece fırında 20 - 25 dakika kadar pişirilir.Pişirilme aşamasında kesinlikle kapak açılmaz.

Fırından alınıp soğumaya bırakılan eklerler için dolgusu olan  Vanilyalı Krema hazırlanır.

3 adet yumurta, 5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta, 1 paket vanilya, 1 su bardağı toz şeker, 1 lt süt ile krema pişirilir. Karıştırılarak soğutulur.

Soğumuş olan ekler keklere krema pompası ile veya bir kenarını yararak tatlı kaşığı ile kremadan doldurulur.

Üzerine çikolatalı glanür veya karamel hazırlanır.

Çikolatalı glanür nasıl hazırlanır ? 
80-100 gr siyah çikolata, 40 gr tereyağı, 40 ml süt: hepsi ateşte karıştırılarak çikolatanın erimesi sağlanır.
Nefis ekler pasta tarifi hazır hale geldi sadece yarım saat kadar dolapta soğumasını beklemek kaldı bize.

Alttaki karedeki resimlerde.



- Ekler Pasta Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder