19 Nisan 2013 Cuma

İçli Köfte Tarifi


Köfte kültürümüzde önemli yere sahip olan Türk mutfağında önemli yer edinmiş bir yemek çeşidi diyebilirim.Ben genelde tariflerime bakmadan önce tariflerin geçmişi ile ilgili de bilgi sahibi olmak açısından araştırıyorum.

İçli köftenin yaklaşık olarak tanımı bulgurun hamur kıvamına getirilerek doldurulması ile elde edilen köfte çeşididir.Belki bunu bilmiyor olabilirsiniz ama aslen Hatay bölgesine ait bir yemek olmayıp orada yaşayan Arap kökenli vatandaşların bu tarifi ülkesinden getirmesi ile ülkemize gelmiştir.Arapça'da orjinal adı Kibbe'dir.

Ülkemizde içli köfte Osmaniye , Kahramanmaraş , Elazığ , Malatya , Hatay ve Antep yörelerinde çok sıklıkla yapılır.

Ben içli köfte tarifini Antep Usulü hazırladım.

İçli köfte tarifi her yerde birbiri ile aynı şekilde yapılmıyor , bazı farklar bulunuyor aralarında.

Kimi yerde kızartma kimi yerde haşlama şeklinde yapılıyor.Biz dışındaki köfteye de et koyuyoruz ama bazı içli köfte yapanlar etsiz yapıyor.Nitekim çiğ köfteye benzetebiliriz (Etsiz çiğ köfte & etli çiğ köfte ) gibi.

Yukarıda belirtmiş olduğum gibi etrafımda bu tarifi yapan arkadaşlarında her birinin tarifi ufakta olsa farklılıklar gösteriyor.

Bazıları 1 kilo kıymaya 1 kilo soğan koyar.Dışındaki köfteyi ise patates yada un yerine bayat ekmekle yapıyorlar ve kıtır kıtır oluyor diyebilirim.

Yukarı da baya bir bilgi verdim sanırım bazılarınız kızdı hatta yeterrrrr artıkkkkkk !!!! bile diyor olabilirsiniz.

Yeter artık diyenler için tarifimize geçiyorum.
MALZEMELER

İç malzemesi için gerekli olanlar :
500 gram kıyma
500 gr soğan ( veya 4 adet orta boy soğan )
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
tuz - karabiber - kırmızıbiber

Köftesi için gerekli olanlar :
4 su bardağı köftelik bulgur
4-5 kalın dilim bayat ekmek üzerini kaplamak için önceden ıslatılmış.
200 gr yağsız çiğ köftelik kıyma
1 adet soğan
tuz  ve kırmızıbiber

Kızartmak için gerekli olanlar :
zeytinyağı ve ay çiçek yağı

Öncelikle iç malzemesini hazırlayıp iyice soğuması gerekiyor.Bunun için kıymayı geniş kap içerisinde ocağa koyarak sık sık karıştırırak kendini suyunu çekmesini sağlayın.Kıymanın rengi değişerek kavrulmaya başladığı zaman ince ince doğranmış soğanı ekleyin.İyice soğan ölünceye kadar kavurmaya devam edin.Bu arada baharatları kendi istediğinize göre ekleyin.İyice kavrulunca cevizleri istediğiniz büyüklükte kırıklayarak 4-5 dakika kadar kavurun.Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra serin bir yerde soğuması için bekletin.
Köfteyi hazırlamak için ise bulguru , yağsız kıymayı ince ince doğranmış soğanı, tuz ve bayat ekmeği ( ıslatmış olduğunuz suyu ile birlikte) karıştırıp yoğurmaya başlayalım.Yaklaşık 15 - 20 dakika kadar sık sık elimizi suya batırarak köftemizin macun gibi oluncaya kadar yoğurun.Eğer bir et çekme makineniz varsa , yoğurma işlemi yerine bu makineden geçebilirsiniz.Eğer kıyma çekme makineniz varsa , 2 kez çekerseniz kıvamı yakalarsanız.
Yoğurma işleminizi tamamlayınca avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz.Her bir parçanın için işaret parmağınızla oyarak açın hazırlamış olduğumuz kıymalı harç malzemesinden yaklaşık bir yemek kaşığı koyun köftenin baş ve uç kısımlarını avuç içinde bastırarak kapayın.
Bu işlem sırasında elinizi sık sık su ile ıslatın köfte kırılmasın.Verdiğim ölçüler ile 25 adet üzeri köfte çıkacaktır.Hepsini aynı işlemi uyguladıktan sonra fazla bekletmeyin  ve kızgın yağda ( köfteler yağın içinde yüzmeli ) kızartın.

Dikkat edilecek hususlar.
İç malzemesi sıcak olursa köftelerinizi kapatmakta sıkıntı çekersiniz.
Köfte iyi yoğurulmaz ise dağılabilir.
Hemen kullanmayacaksanız köftelerinizi yağlı kağıda sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kızartmak istediğiniz zaman hiç eritmeden direkt yağa atmalısınız.
Köfte tarifleri kategorisinde yer alan diğer köfteler :




 

  - İçli Köfte Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder