14 Nisan 2013 Pazar

Fırında Balık Tarifi


Genelde pazar günleri bir çok evde balık günü olur.Balıkçıdan taze balıklar alınır temizlenir.Balığı ızgara ve fırında yapabilirsiniz fakat ızgara yapmak isterseniz mangalda yapılan ızgaranın yerini hiç birisi tutmuyor.

Eğer mangalda yapma imkanınız yoksa eğer ev usulü fırında balık yapabilirsiniz.Hem yağsız doğal ve bir o kadarda lezzetli oluyor evde mutfağın kirlenmesini ve evin balık kokmasını engelliyor buda bir ayrı güzelliği diyebilirim.

Fırında balık yaparken buhar ısısı ile daha iyi pişmesi için balıkları dizecek olduğunuz tepsinin altına bir tepsi daha koyalım içerisine 2 su bardağı kadar su koyalım buharı ile balık hem kuru olmuyor hemde daha lezzetli oluyor.

Balık sosunun hazırlanışı :

Ben tarifimde levrek kullandım dilediğiniz büyük boy balığı kullanabilirsiniz eğer balık çok büyük ise balıkların üzerinden bıçak yardımı ile çizikler atmanız yeterli pişirme süresi yine aynı olacak.

1 çay bardağı zeytinyağı
 1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sarımsaklı çeşni
1 kg. patates
3 adet büyük boy domates
5-6 adet yeşil biber
2 adet orta boy soğan

bir kaç yaprak defne yaprağı balıkların iç kısımlarına koyabilirsiniz.

Nasıl hazırlanır ?

Fırında balık tarifime başlamadan önce şunu söylemek istiyorum gerçekten harcamış olduğunuz emeğin karşılığını alacağınızı belirtmek istiyorum.

Öncelikle fırın tepsisi içerisine yağlı kağıt seriyoruz ve yukarıda miktarlarını belirtmiş olduğum baharatları zeytin yağının içerisine ekleyerek bir çukur kap içerisine karıştırınız.

Balıkları teker teker sos içerisine batırıp çıkarıyoruz ve yağlı kağıt sermiş olduğumuz tepsiye yerleştiriyoruz aralarında boşluk kalacak şekilde balığın içerisine yağlı karışıma batırmış olduğumuz defne yapraklarından 1-2 tane yerleştiriyoruz.

Halka  şeklinde doğramış olduğumuz patatesleri ( 1 cm kalınlık idealdir) yada okey zarından biraz daha büyüklükte küp küp şeklinde doğrayabilirsiniz. Domatesleri dört parçaya bölüyoruz ve soğanları halka halka keserek aynı yağlı karışıma batırıyoruz biberler ile birlikte tepsinin boşluklarına diziyoruz.Aralarına 8-10 adet chery ( salkım ) domates koyabilirsiniz fırında güzel oluyor.

Bir kaç  chery domates ise balıkların karın kısımlarına koyuyoruz.Fırında balık tarifinde son aşamaya geldik diyebilirim.

Fırını pişirmeye başlamadan önce 10 dakika ısıtıyoruz.250 derecede alt üst çalışacak şekilde ayarlanmış şekilde hazırladığınız tepsiyi fırının orta bölümüne sürünüz.Balık hava kabarcıkları çıkararak patlamaya başladığında patateslerin üstleri beneklenme yapmaya başladığı zaman fırını kapatınız.Balıkları kapatmış olduğunuz fırında ısısında 10 dakika kadar daha bekletme yaparak servis edebilirsiniz.
Fırında balık tarifimiz hazır herkese iyi pazarlar...

- Fırında Balık Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder