28 Nisan 2013 Pazar

Boyoz Tarifi


Boyoz  tarifinin en çok İzmir'li takipçilerin ilgi göstereceğinden hiç şüphem yok.Boyoz İzmirliler için olmazsa olmazlarındandır, yeri kalır kahvaltı masasına boyoz olmadan oturmazlar bile.Son yıllarda o kadar sahiplenildi ki boyoz İzmir'de festivalleri bile düzenlenmeye başladı.

Boyoz kısacası İzmir ile özleşmiştir diyebilirim.Boyoz tarifime geçmeden önce boyozun İzmir'e nasıl geldiğini tarihsel açıdan bir kaç cümle ile açıklayarak boyoz tarifime geçmek istiyorum.

Bunu biliyor muydunuz?

Boyozun ilk olarak İzmir'e gelmesi 1492 yılında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad toplumunun kazandırdığını söylemektedir bütün kaynaklar.Günümüzde hala sefarad kökenli olanlar peynirli ve ıspanaklı türlerini tüketmeye devam etmektedir.

Boyoz tarifi için gerekli malzemeler :

1 kilo un 
2,5 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı tuz

Malzemelerde daha fazla porsiyon elde etmek isterseniz azaltma çoğaltma yapabilirsiniz.

Unu bir kap içerisine eleyin ve tuz , şekeri ilave ederek güzel karıştırıyoruz.

Ilık su ile özlü bir hamur elde edene kadar  yoğurun.

Hamuru yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirin.Dinlenen hamuru yuvarlayarak kalınca bir silindir haline getirin silindirden kahve fincanları büyüklüğün parçalar kopartarak top şeklinde yuvarlayın üzerine naylon veya başka bir şey ile örterek 10 dakika kadar daha dinlendirin.

Tabaktan hamurları teker teker alarak merdane ile biraz daha fazla açın üzerine sıvı yağ sürerek açın.Üst kısmını yağlamak için bit kase içerisine koymuş olduğunuz yağ içerisine parmaklarınızı batırıp veya yukarıdan damlatarak her tarafını yağlayınç

Son olarak mektup zarfı şeklinde katlayarak rulo haline getirip tepsiye dizeleyin üzerin 5 dakika dinlendirip baş parmağınızın yardımı ile avuç içerisinde yuvarlak haline getirin.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana dek pişirmeye devam edin.



- Boyoz Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder