8 Nisan 2013 Pazartesi

Çilek Reçeli Tarifi


Çilekli onlarca tarif paylaştım bugüne kadar belki bunların içinde çilekli en çok yapılan tarif olan çilek reçeli tarifi olduğunu söyleyebilirim.

Çilek reçeli tarifinde kullanılan çok fazla malzeme kullanmadığımızı söylemek istiyorum en çok dikkat edilecek noktalar düzgün ölçüler kullanılmasıdır.Diğer marketlerde satılan reçellerin içeriğinde çok fazla çilek bile göremediğimizi hepimiz biliyoruz evimizde yapılan çilek reçelinin içerisinde hem koruyucu madde olmaması ailece doğal olarak kahvaltılarınız da kullanabilirsiniz.

Yaz geliyor meyveler çoğalıyor çoğalan meyveler ile birlikte reçel tariflerimde ki paylaşımlar hızla artacak olduğunu belirtiyorum.

Çilek reçelinde en çok sorulan soruları sıralamak istiyorum.

Çilek reçeli tarifi ne kadar kaynaması gerekiyor?

Çilek reçeli nasıl koyu olur?

Çilek reçeli kaç dakika pişirilmesi gerekiyor?

gibi başlıca meraklarınızı tercüman olmak istiyorum...

Üzerindeki köpüğünü nasıl almamız gerekiyor vs. gibi sorular en çok sorulan sorular en çok sorulan soruların başına geliyor.

Kısacası reçel yapımı çok basit ve malzemeleri ise çok çok az diyebilirim.

Dikkatli olunması bir kaç noktası var tüm reçel tarifleri gibi hepsi bu kadar...

Benim düşüncem sadece ilk reçel denemesinde tüm korkularınızı yenebileceğinizi düşünüyorum...

Diğer denemelerde başarısız olma riskiniz neredeyse hiç yok bu yüzden ilk denemelerinizde kıvam olarak istediğiniz gibi olmaz ise kesinlikle karamsar olmayın...Bir sonraki denemelerinizde bir kaç dakika fazla yada az kaynatırsınız hepsi bu.

Malzemeler ( Başlıkları çilek reçeli olduğu için kırmızı yapıyorum bu tarifimde)

500 Gr. Çilek
500 Gr. Toz Şeker
1 Adet Limonun Suyu

Daha yüksek miktarlarda yukarıdaki oranın katları şeklinde yapabilirsiniz.

Notlarım: Kesinlikle çileğin az olduğu zaman reçeli yapmayın lezzetli olması için tam çileğin bol olduğu zamanlarda tarifi uygulayın.

Yapılışı

Çilekleri yıkatarak saplarını kesin.
Çilekler çok iri ise dört parçaya orta boysa 2 ye çok küçük ise bütün olarak kullanabilirsiniz.
Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletiyoruz.
Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri  su eklemeden  ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin.
Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak bu köpükleri kepçe yardımı ile sürekli alıyoruz eğer almazsanız reçel ileride ekşime yapabilir.
Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre anlayabilirsiniz, eğer su gibi akıyorsa biraz daha kaynatılmalı.
Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatmaya devam edin.
Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından yaparak, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa oluşan boşluk reçel olmuş demektir.
Reçeli koymadan önce tabağı boş olarak bir süre buzdolabında bekletip iyice soğumasını sağlayın.

Reçel yaparken dikkatli olunması gereken noktalar.

Çilek olarak koyu renkli tadına bakarak tatlı olmasına dikkat edin kesinlikle görünüşüne aldanmayın pazardan alırken.
Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın ileri zamanlarda reçelin şekerlenme yapmasına neden olur.
Reçel biraz ılındıktan sonra kavanoza alın ve iyice soğumadan sakın ağzını kapamayın küflenmeye neden olur reçel kısa ömürlü olur.
Reçeli ne kadar uzun zamanla kaynatırsanız o kadar koyu kıvamlı bir reçel elde ederiz.
Ayrıca reçel ne kadar yoğun kıvamlı olursa o kadar uzun süre dayanıklı oluyor.
Limon suyu yerine limon tuzu kullanırsanız eğer daha dayanıklı olur...
Eğer limon tuzu kullanmak isterseniz 2 kilo çilek reçeli tarifi için 2 çay kaşığı limon tuzu kullanmanız gerekiyor.Limon tuzunu da limon suyu gibi inmesine yakın ekleniyor.





 

- Çilek Reçeli Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder